27 Eylül 2012 Perşembe

Ljubljana'da Yemek


Merhaba arkadaşlar. Biliyorum ki çoğunuz BON sisteminden haberdarsınız. Çoğunuz da başvuruda bulundu. Fakat hala hangi restoran gitmekte zorluk çekiyorsanız, bu yazımı okumanızı tavsiye ediyorum :)

Öncelikle biraz BON sisteminden bahsetmek istiyorum. Sisteme nasıl başvuru yapılacağını Slovenya'da İlk Gün isimli yazımda anlatmıştım. BON sistemi, Slovenya'daki öğrencilerin ucuza yemek yemesini sağlayan bir sistemdir. Örneğin yediğiniz menü 6 € ise siz 2.30 € gibi bir ücret ödersiniz. Geriye kalan 3.70 €'yu da devlet sizin adınıza o restorana öder. Günlük 2 adet BON kullanma hakkınız vardır. Ayda ise toplam 22 adet BON kullanabilirsiniz. Bu sayı hesaplanırken, bir aydaki iş günü sayısı baz alınmıştır. Yani haftasonları hariç, geriye kalan gün sayısı kadar BON hakkınız vardır. Kullanmadığınız BON'larınız bir sonraki aya devreder. Fakat 2 ay içerisinde biriken BON'lar sıfırlanır. Bir başkasının BON'unu kullanamazsınız. Çünkü BON kullanılan yerde size öğrenci kimliğinizi soracaklardır. 

Gelelim nerede ne yenir olayına :) Eee herkesin de merak ettiği buydu zaten :)

İlk olarak size Preseren Square'de yer alan Mexicana Cantina'yı önereceğim. İnanılmaz menülere sahiptir. Çorbası, salatası, ana yemeği ve tatlısı ile size harika bir sofra sunar. Üstelik sadece 4.37 €'ya bütün bunlara sahip olabilirsiniz. Genelde 4 çeşit çorba çıkartırlar. Domates ve sebze çorbası kışın oldukça güzel gidiyor. Ana menü olarak da Chimi Changa De Pollo'yu önerebilirim. Lavaş arasına sarılmış tavuk sote ve yanında biraz da yeşillik veriyorlar. Bunun haricinde tavuklu Fajita söyleyebilirsiniz. Benim favorilerim bu ikisiydi. İçecek olarak da her zaman su içmenizi tavsiye ederim. Çünkü Ljubljana'da suya para ödemezsiniz :) Bir de son tavsiyem, eğer gerçekten çok açsanız Mexicana'ya gidin, ya da az çorba ile başlayın. Sonra ana yemeğiniz ziyan olabilir :)


İkinci uğrak mekanımız ise Cankarjev Dom'un oradaki Maxi Market'in hemen yan tarafındaki Maxi Restoranı'dır. Sadece 2-3 €'ya enfes tabldot yemekler yiyebilirsiniz. Sırf patates püresi yemek için oraya gidiyordum. Yanına da tavuk ya da hindi eti alabilirsiniz. Sular burada maalesef ücretli, çünkü tabldot usulü çalışılıyor. Yani yemekhane gibi.

Pizza denilince akla tabi ki Foculus Pizza gelir. Yerini tarif edeyim hemen. Parlament Pub'dan Slovenska Cesta'ya çıkın ve sağa doğru yürüyün. Sol tarafınızda ilginç mimarisi ile dışı tuğlalı ve oval bir bina sizi karşılayacak. O binanın hemen karşısında ufak bir ara var. O aradan içeriye girince Foculus Pizza'yı göreceksiniz. O sokağın devamı ise Ljubljanica Nehrine çıkıyor zaten. Pizzaların fiyatları biraz pahalı açıkçası. BON ile birlikte 6 küsür €'ya geliyor. Öncesinde çorba veriyorlardı bir ara, fakat şuanda durum nedir bilemem. Fakat pizzaları, belki de Slovenya'nın en iyi pizzası diyebilirim. Benim favorim Lucifer Pizza'sı idi :) Adından da belli olacağı gibi, acılı bir pizza. Geniş menüsünden seçim yapıp pizzanızı seçebilirsiniz. Bu arada BON'a sadece 100 mL bir içecek dahil. Genelde ananas suyu ya da icetea veriyorlar.

Restoran olarak önerilerimden birisi de Bavarski Dvor'un orada yer alan Fresco Restoranıdır. Bavarski Dvor'daki meşhur börek ve pizzacı Slast'ın hemen yan tarafındadır. Zaten sahipleri de aynı kişilerdir. Sahipleri Arnavut ya da Makedon olması lazımdı. Her gitmemizde bizi çok sıcak karşılıyorlardı. Dini bayramlarımızı kutluyorlardı. Eğer Türk olduğunuz söylerseniz (ki zaten onlar anlayacaktır hemen) daha bir hürmet ediyorlar. BON menüleri oldukça zengin. Et suyu ya da sebze çorbası seçeneği ile başlayabilirsiniz. Peşine zengin bir ana yemek menüsü geliyor. İster balık seçin, isterseniz tavuklu bir şeyler seçin, kesinlikle pişman olmayacaksınız. Eğer çok aç değilseniz, Slast'taki döneri de öneririm. Döner restoran bölümünde satılmıyor. Yan taraftaki börekçi bölümünde satılıyor. "Yufka Kebab" derseniz, size lavaşta döner verecektir. Oldukça leziz oluyor. Ayrıca börekleri ve pizzaları da, geceleyin eğlenceden çıktıktan sonra iyi gidiyor. 7/24 açıktır börek bölümü ;)


Yine Slovenska Cesta üzerinde yer alan La Storia isimli restoran, çorba, salata, ana yemek ve tatlı gibi seçeneklerini bize sunuyor. BON'lu ücreti hatırladığım kadarıyla 3-4 € civarında olması lazım. Buranın tavuklu soslu pilavına hastaydım. Bildiğiniz üzere, Avrupa'da pek pilav kültürü yoktur. Bu yüzden pilav demezler, pirinç derler ve lapa olarak yaparlar. Yani tatsız tuzsuz. Buradaki pilav da o şekilde fakat, tavuğa kattıkları muhteşem sos ve pilavın üzerine ekeceğiniz karabiber, sizi taa Türkiye'lere, annenizin yaptığı tavuklu pilava götürecektir :)) Yeri ise Compeniaros'a gelmeden köşe başındadır.

Türkiye'de tatmaya fırsat bulamadığımız Çin mutfağını burada tatmanızı öneririm. Dragon köprüsünü geçtikten sonra nehrin her iki kolunda ayrı ayrı ki adet Çin Restoranı bulunmakta. İkisi de harika menülere sahip. Çeşitli çorba menüleri var. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi görünüşleri iğrenç olsa da tatları harika. Sakın aklınıza kötü bir şeyler gelmesin, öyle böcek falan yok :D Bildiğimiz sebzeler var içerisinde. Ama görüntü olarak pek iç açıcı değil, fakat dediğim gibi tatları harika. Ana yemek olarak karidesli pilav, karidesli makarna, tavuklu bambu öneririm. Tatlı olarak da genelde ananas, bizim bildiğimiz lokma tatlısının muzlusu :) ve pirinç patlaklı sütlü bir tatlıları var. Üçünü de öneririm. Fiyat olarak da 2-3 € civarındadır.


Mc Donalds'ı illaki denemişsinizdir ilk geldiğinizde. Bu yüzden anlatmaya lüzum yok. Fakat Burger King özlemi çekenler, BTC City'deki City Park AVM'ye gidebilirler. Aşağı yukarı aynı fiyata, salata ve tatlısıyla birlikte whooper menü yiyebilirler. Yine City Park AVM'de alışveriş yaparken acıkırsanız, 2. katındaki SPAR Restaurant'a uğrayabilirsiniz. Tabldot tarzı yemekler mevcut, seçip istediğiniz alabilirsiniz.

Akşamları ise çoğu restoran kapalı. Ya da haftasonu yurttayken karnınız acıktı diyelim. Kolay bir yolu var. Hemen www.ehrana.si sitesine giriniz ve facebook accountunuzla üye olunuz. Bizdeki yemeksepeti.com gibi bir sitedir. İngilizce dil seçeneği de mevcuttur sitede. Buradan istediğiniz restoranttan pizza ya da sandwich tarzı şeyler sipariş verebilirsiniz. Bu bilgi de size bonusum olsun :)

Murat Abi :)
Ljubljana'daki tek Türk Kebapçısı Murat Abi'dir. Ayrıca kendisi Ljubljana'nın en ucuz BON'una sahiptir. Sanırsam 0,38 €'ya döner veriyor. Yeri ise, 20 numaraya binin ve son durağa kadar gidin. Son durakta inince sola doğru binaların altından geçe geçe yürüyün. Taa ki karşınıza yüksek ve camlı bir bina çıkana kadar. Orada kimse sorsanız size gösterir zaten dükkanı. Ayrıca Bezigrad kampüsüne çok yakın olduğu için de öğrenciler tarafından çok tercih edilir.



Murat Abi'nin Dükkanı


Vee son olarak da, eğer annenizin yaptığı Karnıyarık, Dolma, Cacık, Mercimek Çorbası, Ev Yapımı Baklava vs gibi lezzetleri özlediyseniz, gitmeniz gerek tek adres: Yıldızhan Restoran. Evet yanlış duymadınız. Ljubljana'da bir de Türk Restoranı var. Üstelik BON da geçerli. 2-3 € civarı bir ücret ödeyerek çorba, ana yemek, salata ve tatlı yiyebilirsiniz. Yeri biraz karışık. Ben bile hala öğrenmiş değilim. 2-3 kere gitmeme rağmen her seferinde karıştırıyorum. En garanti yöntem, bulunduğunuz yere taksi çağırım, taksiciye "Yıldızhan Turska Kuhinja" demeniz. O sizi götürecektir. 3-4 kişi olursanız zaten kişi başı 1 € gibi bir ücret ödersiniz taksiye. Bu arada şunu belirtmekte fayda var. Haftasonu BON geçersizdir burada. Eğer giderseniz, benim gibi bir menüye 20 € ödemek durumunda kalabilirsiniz :) Hee bu arada, türk kahvesi, lokum ve nargile gibi keyifleri de yemek sonrası gerçekleştirebilirsiniz. Cuma akşamları ise dansöz show yapılmakta. Tabi akşamları BON olmadığı için bunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Aklıma gittiğim restoran isimleri gelirse tekrar paylaşacağım. Şimdilik hepinize "Dober Tek" diyorum. 


5 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler orada çok işimize yarayacak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Verdiğiniz bilgiler çok işimize yarayacak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, Slovenya'ya Erasmus için gideceğim fakat kalacak yer sıkıntısı yaşıyorum siz nereyi önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, kısa dönem kalacaksanız şayet hostelleri öneririm. Hostelbookers ya da booking siteleri üzerinden bakabilirsiniz. Bunun haricinde couchsurfing sitesine uye olup kalacak yer bakabilirsiniz.

      Sil