29 Eylül 2012 Cumartesi

Trip Zamanı I - Günübirlik Venedik

Merhaba arkadaşlar. Sanırsam çoğunuz yurtlara yerleşti, yeni arkadaşlar edindi ve Ljubljana'yı tanımaya başladı. Artık Slovenya'nın komşularını gezme vakti gelmiştir... Dersler yoğunlaşmadan, ufak günübirlik turlar ile Venedik, Zagreb, Graz, Salzburg gibi önemli merkezlere gidilebilir. Peki nasıl?

Avrupa'da gezmenin en akıllıca yolu olarak araç kiralama olayını görmekteyim. Çünkü hem ucuz kira ücreti, hem ucuz benzin fiyatları ve hem de arkadaşlar arasında bölüşülen masraflar bu yolu oldukça cazip kılıyor. Sakın tek başıma kaldım diye de dert etmeyin. Ya kendi grubunuzu oluşturun, ya da bir gezi grubuna dahil olun. Ben Slovenya'dayken genellikle gezileri tertip eden kişiydim. Bu yüzden her zaman kendi grubumu oluşturdum ve gezilere o şekilde katıldım. Şimdi gelelim olayın püf noktalarına...

Öncelikle şunu sakın unutmayın. Gruptaki kişi sayısı ne kadar fazla olursa, masraflar o kadar bölünür. Fakat bu konudaki ünlü Türk deyimini de unutmayalım. Nerede çokluk, orada pislik diyerek kibarca bitirelim bu cümleyi. Yani demek istediğim, tanıdığınız, sorun çıkartmayacak arkadaşları gruba dahil etmekte fayda var. Zira bunun sıkıntısını geçmişte çekmiştim. Gezi sonunda kırılan kişiler, gezi esnasında uyumsuz davranan arkadaşlar vs gibi yaşadığım kötü deneyimler sonucunda şöyle bir çözüm mekanizması ürettim. Geziyi tertipleyen kişi, ilk başta kurallarını oluşturacak. Bu kuralları kabul eden kişiler gruba dahil edilecek. Örneğin, pahallı restoranlarda yemek yenilmeyecek, müzelere ziyaret yapılmayacak (nedenini sonra açıklayacağım), falanca hostelde kalınacak vs gibi.


En mantıklı ve en ucuz yolu ile 8-9 kişilik minivan kiralamak oldukça makul ve ucuz bir yoldur. Bunun için Rozna Dolina yakınlarında Cebort Rent a Car vardır. Geniş bir filoya sahiptir ve bütün araçlarının günlük fiyatı 60 €'dur. Bu fiyat size fazla gelebilir fakat, kiralayacağınız aracın van olduğunu hatırlatmak isterim. Diğer kiralama şirketlerine göre oldukça makul bir fiyat. Üstelik ücretsiz navigasyon da veriyor. Bütün bunlara artı olarak, örneğin sabah yola çıkacaksanız eğer, bir gün öncesi akşamı aracı teslim alabiliyorsunuz. Yine teslim etme vaktinde sıkıntı yaşanacaksa, arayıp telefonla bildirdiğinizde size tölerans sağlıyorlar. Kiralama merkezine gitmeden önce telefonlara arayıp bilgi almakta fayda var. Çünkü bazen ellerinde araç kalmayabiliyor. +386 1 256 20 66 numaralı telefondan arayıp araç kiralamak istediğinizi ve ellerinde size uygun araç olup olmadığını sorun. Daha sonra adamlardan cep telefonunuza adres göndermelerini isteyin. O adresi çağırdığınız taksiciye gösterip araç teslim noktasına gidebilirsiniz.

Gelelim en ucuza Venedik tribi nasıl düzenlenir konusuna. Ben bu geziyi kişi başı 20-23 € civarına mal ettim. Hem de her şey dahil. Peki nasıl mı? Hemen anlatayım. Eğer 8-9 kişilik grubunuzu oluşturduysanız, hemen Cebort'tan minivanınızı kiralıyorsunuz. Araç olarak alçak tavan ve küçük bir van tercih ederseniz iyi olur. Çünkü Venedik'teki katlı otoparklar biraz dar. Gelelim masraflara...

  • 60 € araç kirası
  • 60 € yakıt
  • 24 € Venedik'te otopark ücreti
  • Yaklaşık 20 € İtalya Otoban ücreti
  • Yaklaşıl 60 €'luk da market alışverişi.
Bütün bunları toplayıp 9 kişiye paylaştırdığınızda 20-25 € arası ücret çıkıyor karşınıza. Trenle bile gidip gelmenin 50 € tuttuğunu düşünürsek, bir öğrenci için oldukça makul bir fiyat. Gelelim Venedik tavsiyelerime.
Öncelikle araçta 2 adet şoför olması lazım. Venedik'te yemek, pizza yemeyi unutun. Bir ada yerleşkesi olduğu için fiyatlar oldukça uçuk. Bu yüzden biz Hofer'den sandwich ekmeği, kaşar peyniri, salam, meyve suyu vs tarzı şeyler alarak kendi erzağımızı oluşturduk. Şahsi görüşüm de, orada verilecek yemek parasına, arkadaşlarınıza ya da ailenize güzel hediyelik eşyalar almak ya da bot turuna katılmak yönündedir. Yola kesinlikle navigasyonsuz çıkmayın ve henüz yola çıkmamışken, gideceğiniz yerleri navigasyona kaydedin. Ve gelelim en önemli tavsiyeme. KESINLIKLE YAKIT ALMA ISINI ITALYA'YA BIRAKMAYIN. Çünkü İtalya'da benzin 1.8 € civarında. Slovenya'da ise 1.3 € civarındadır. Zaten aracı full alacaksınız. Taa ki Slovenya sınırına kadar yakıt almayın. Sonra Slovenya'dan çıkmadan önce depoyu tekrar fulleyin. Fakat 60 €'yu geçmesin alacağınız yakıt. Sonra İtalya'ya giriş yapın.


Venedik'e geldiğinizde upuzun bir köprüden ana adaya giriş yapacaksınız. Venedik'te 2 adet katlı otopark var. İkisi de girişte yer alıyor ve ikisinin de fiyatı günlük 24 € :) Malum adada yer olmadığı için ve ziyaretçi sayısı belli olduğu için fiyatlar bu şekilde. Köprü bitiminden sağa doğru dönüp tabelaları takip ederseniz, katlı otoparkı göreceksiniz. Aracınızı oraya bırakıp yola çıkabilirsiniz. Bu arada araçta kesinlikle değerli eşyalarınızı bırakmayınız. Otopark sorumluluk kabul etmiyor.

Otoparktan çıkınca zaten ana bağlantı köprüsünü göreceksiniz. Yaklaşık 800 metre yürüdükten sonra Venedik'in muhteşem kanallarına varacaksınız. İşte o an deliye dönüp nereye gideceğinizi bilemiyorsunuz. Bu yüzden Venedik'te çok kaybolma olayları yaşanmakta. İçerisi zaten labirent gibi. Buradaki size en büyük tavsiyem, gruptan kopmamanız ve tabelaları takip etmeniz. Venedik'in en uç noktası olan St Marco meydanına gitmeniz gerekmektedir. Bu meydana giderken zaten ara sokaklardan geçeceksiniz. Önemli olan duvarlarda yazılı olan St. Marco tabelalarını ve işaretlerini takip etmektir. Kaçırdığınız anda başladığınız yere dönme ihtimaliniz büyük :) Yaklaşık 2-3 saatlik gezintinin ardından St. Marco meydanına varıyorsunuz. Orada biraz vakit geçirebilirsiniz. Dönüş yolunda ise Piazzale Roma tabelasını takip ederseniz, otoparka ulaşırsınız.




Hediyelik eşya almak için kesinlikle acele etmeyiniz. Çünkü çok sayıda dükkan mevcut. Yoksa bizim gibi tanesini 5 €'ya aldığınız anahtarlıkları daha ileride 10 tanesi 10 € şeklinde görebilirsiniz. St Marco meydanında ise gondolcular ve deniz taksileri mevcut. Otoparka gondol keyfiyle dönmek mümkün. Fakat sıkı bir pazarlık yapmak gerekiyor. 300 €'dan başlayıp 120 €'lara kadar düşüyor fiyat. Bir gondola 4-5 kişi alabiliyorlar. Yani kişi başına 20 € vererek gondol keyfi yaşayabilirsiniz. Hemen ilk gondolcunun teklifini kabul etmeyin. Zaten o ayrılır ayrılmaz yeni bir gondolcu yeni bir teklifiyle size gelecektir. Fiyat bu şekilde 120 €'lara kadar inmekte :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder