24 Eylül 2012 Pazartesi

Slovenya'da İlk Gün

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımı şehirdeki ilk gününüzü panik ve korku olmadan, rahatça geçirebilmeniz için kaleme alıyorum. Şimdiden hepinize Eğlenceli Erasmuslar diliyorum =)

Eğer uçak bileti almadıysanız, Cuma gününe ve hafta sonu günlerine bilet almamanızı öneririm. Çünkü resmi daireler (Yurt Merkezi ve Rektörlük dahil) saat 15:00’e kadar çalışıyor. Dolayısıyla Cuma günü şehre gelirseniz, işiniz pazartesi gününe kalabilir. Bu yüzden Pazar, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe günlerine biletlerinizi almanızı öneririm.

Ljubljana’ya geldiniz ve yurt merkezi kapandı. Dolayısıyla bir gün hostellerde kalmanız gerekebilir. Önerebileceğim 2 adet hostel var. Birinci tercihiniz, Rožna Dolina’ya bir sokak uzaklıkta olan Hostel Print’tir. Odaları temiz ve fiyatlari 10-15 € arası değişmektedir. Fakat doluluk oranına göre de fiyatlar değişmektedir. Rezervasyonu hostelbookers.com ya da hostelworlds.com’dan yapabilirsiniz. Bu web-sitelerinden kredi kartı ile rezervasyon yapıyorsunuz ve ücretin %10 kadarı kaparo olarak kesiliyor. Hostel’de ise %90’lık kalan kısmını ödüyorsunuz. İkinci önerim ise nehir kenarındaki Alibi Hostel. Buraya taksi ile ulaşım yok. Çünkü nehir kenarı trafiğe kapalıdır. Diğer hostelleri ise biraz önce bahsettiğim web-sitelerinden bulabilirsiniz.

İlk gün Ljubljana Brnik Havaalanı’na indiniz. Sakın öyle Sabiha Gökçen veya Atatürk Havaalanı gibi bir yer beklemeyin. Girişi ile çıkışı arası 50 metre olan, küçücük, şirin mi şirin, ama yepyeni bir havaalanı sizi bekliyor olacak. Yani kaybolma gibi bir şansınız yok. Kapıdan çıkar çıkmaz karşıda Shuttle adı verilen Havaş benzeri minibüsleri göreceksiniz. Bunlar sizi 9-10 €’ya merkeze hızlı bir şekilde bırakabilir. Bazı shuttle firmaları istediğiniz adrese bile bırakabiliyor sizi. Fakat bazıları ise sadece şehir merkezindeki Merkez Tren Garı’na bırakıyor. 

İkinci ulaşım metodu ise, shuttle’ların hemen sağ tarafında bulunan otobüstür. Biraz bekledikten sonra otobüs geliyor ve sizi 4.10 €’ya şehir merkezindeki bahsettiğim Tren Garı’na bırakıyor. Eğer Merkez Tren Garı’nda inerseniz, oradan taksiyle (tahmini olarak 3-4 €’ya) Rožna Dolina’ya veya Hostel Print’e gidebilirsiniz. Taksilerde tek fiyat tarifesi yok. Firmasına göre değişiyor. Bu yüzden taksilerin kapılarında yazan firmalara dikkat edin. En ucuzları Metro ve Laguna taksileridir. Bunlara göre binerseniz iyi olur. Yoksa 3-4 €’luk yolu başka bir firma ile 10 €’ya gitme ihtimaliniz de var =) Ljubljana’da taksiler lükstür. Bu gözünüzü korkutmasın. BMW 5 serisi bir taksi pahalıdır diye düşünmeyin. Eğer kapısında Metro yazıyorsa tabi =)

Eğer uçaktan indiğinizde yurt merkezi kapanmadıysa, shuttle’a “Rožna Dolina Yellow Trafika”da incem diyin. Eğer shuttle sizi inatla Tren Garı’nda bırakırsa, oradaki taksi şoförüne bu ismi söyleyin. Sizi direkt yurt merkezine bırakacaklardır. Bu arada Rožna’nın okunuşu “Rojna” şeklindedir. Telaffuzda hata yaparsanız, bazen taksi şoförleri anlamayabiliyor. Yellow Trafika ise “Sarı Büfe” demek.

Eğer uçaktan indiğinizde yurt merkezine yetişemeyecek durumda iseniz, direkt hostelinizin adresini shuttle’a verin, ya da Tren Garı’nda inerseniz, taksi şoförüne verin. O sizi bırakacaktır. Dediğim gibi hostel tercihinizde önceliğiniz Hostel Print olsun.

Hostel Print’in hemen arka sokağında bir market var. Buradan kahvaltılık bir şeyler alabilirsiniz. Yalnız Ljubljana’daki marketlerin büyük çoğunluğu hafta sonu 13:00 ya da 15:00’e kadar çalışır. Hafta içi ise 20:00’de çoğu kapanır. Bunu göz önünde bulundurun, yoksa aç kalırsınız =) Hostel Print’ten Rožna Dolina’ya ulaşım yolunu Google Maps’te sizler için hazırladım.



Şimdi gelelim ilk gününüze. Öncelikle Yurt Merkezi’ne sabah erkenden gitmenizi öneririm. Merkeze gittiğinizde girişteki sağdaki odaya girip yeni Erasmus Öğrencisi olduğunuzu söyleyip belgelerinizi teslim ediyorsunuz.

Eğer siz ilgilenmeyip itiraz etmezseniz, oradaki görevli öncelikle sizin fakültenize en yakın olan yurdu rastgele olarak veriyor. Ama siz özellikle, ben “Rožna Dolina”da kalmak istiyorum şeklinde, belgelerinizi teslim ederken belirtirseniz, sizi Rožna Dolina’ya yerleştiriyor. Konuşup bir şey söylemezseniz bu şekilde ayarlıyorlar. Benim şahsi düşüncem, kesinlikle Rožna Dolina’ya yerleşmenizi öneririm. Gerek yurt ortamı (yaklaşık 13 blok, 2000’e yakın öğrenci, spor salonu, açık spor alanları, Park Tivoli’ye ve şehre yakınlığı, yemekhanesi vs), gerekse aktiviteleri bakımından kesinlikle öneririm. Erasmus öğrencilerinin büyük bir çoğunluğu burada kalıyor. Sosyal iletişim açısından (ki İngilizce geliştirmek için kaynaşmak şart) çok önemli. Diğer yurtlarda kalan arkadaşlar bu ortamlardan biraz daha uzak kalıyor (benim görüşüm). Eğer fakülteme yakın olsun diyorsanız, o başka tabi ki. Ama şunu da belirteyim, Ljubljana’nın bir ucu ile diğer ucu arası zaten 5-6 km. Yani her yer yürüme ve bisiklet mesafesinde.

Yurt işlemleri sırasında sizden 140 € depozito istiyorlar. Bu ücreti çıkış yaparken geri alıyorsunuz. Ya da son 2 ay faturayı ödemezseniz, üzerine biraz (10-20 €) kadar ödeyip çıkış yapabilirsiniz. Her neyse, yurt işlemlerinizi hallettiniz. Şimdi sıra bloğunuza gitmeye geldi. Bloğunuza gidip girişteki nöbetçi öğrenciye yeni Erasmus öğrencisi olduğunuzu belirtin ve housekeeper’ı nerede bulacağınızı söyleyin. Housekeeper’lar genelde odalarında bulunmazlar. Bu yüzden kapısında yazan telefon numarasını nöbetçi öğrenciye veya yurtta karşılaştığınız bir Sloven öğrenciye arattırın. Housekeeper geldikten sonra birkaç ufak işlemden sonra anahtarınızı alıp odanıza yerleşebilirsiniz.

Odanıza yerleştikten sonra hostel’inize gidip bavulunuzu alın ve hostel’den çıkış işleminizi yapın. Yurttaki odanıza bavulunuzu atıp vakit kaybetmeden öğrenci kimliğinizi almaya gidin. Eğer bütün işlemleri ertelerseniz, ucuza yemek yiyemezsiniz =) Bavulunuzu akşam yerleştirebilirsiniz. Dediğim gibi öncelikle işlemlerinizi halledin. Öğrenci kimliğinizi almak için şehir merkezindeki rektörlük binasına gideceksiniz. Bunu da harita üzerinde işaretleyeceğim. Sizlere gelen kabul belgesi zarfında Ljubljana haritası da olacak. Şimdiden size önerim, bu tür yerleri işaretlemeniz olacaktır ;) Yurttan Ljubljaja Üniversite’si rektörlük binasına yürüme (yaklaşık 1.5 km) veya otobüsle gidebilirsiniz. Yellow Trafika’dan “Urbana Cart” dediğinizde size otobüs kartı verecektir. Otobüsle bir gidiş 1.2 €’dur. 75 dakika içerisinde yaptığınız bütün aktarmalar ise ücretsizdir. İçerisine 2.4 € yükletseniz yeter. Ama bana kalırsa yürüme gidin. Çünkü bir yeri öğrenmede en önemli faktör yürüme gezmektir. Eğer otobüsü tercih edecek arkadaşlar olursa, Yellow Trafika’nın bulunduğu yerden karşı şeride geçin ve otobüs durağında bekleyin. Rožna Dolina otobüsleri 14 ve 14B numaralı otobüslerdir.

Otobüsle gidecek olan arkadaşlar 2 durak sonra “Pošta” durağında inecekler. Biraz geriye doğru yürüyünce “Kongresni Trg” adı verilen parkı görecekler. Buradan aşağıda doğru inince görkemli rektörlük binasını göreceksiniz.

Yürüme giden arkadaşlar ise haritadaki mavi renkli yönü takip ederlerse rektörlüğe ulaşabilirler. Yellow Trafika’dan sağa doğru gideceksiniz. Yol bitiminde tekrar sağa dönüp köprünün altından geçip dümdüz ilerleyeceksiniz. İki tane yüksek kule göreceksiniz. Tepesinde saat ve tarih yazar bu kulelerin. Bu binalar sizin referans noktanız olsun. Yönünüzü bu binalara göre bulabilirsiniz. Bu binaların olduğu yol trafiğe kapalı. Çünkü orada Cumhurbaşkanlığı Konutu var. Dümdüz ilerleyip meşhur “Slovenska Cesta” caddesine çıkacaksınız. Yolun karşısına geçip oradan sola döndüğünüzde yeşillikler içerisindeki Kongresni Trg meydanını göreceksiniz. Bu meydandan aşağıya doğru inerseniz sağ tarafta rektörlük binasını göreceksiniz.


Rektörlük binasının büyüleyici kapısından içeri girdiğinizde, sağ taraftaki güvenlik “Prosim” şeklinde sizi karşılayacak. Yani buyurun diyecek. Siz de Erasmus Öğrencisi olduğunuzu söyleyip koordinatör Helena Hanım ile görüşeceğinizi ve kimlik kartınızı almak istediğinizi belirtin. Güvenlik size odayı tarif edecek. Girişteki merdivenlerden çıkıp sağdaki merdivenlerden Helena’nın odasına ulaşacaksınız. Helena size öğrenci kimliklerinizi ve öğrenci belgenizi verecek. Öğrenci belgesi, otobüs kartı ve ucuz yemek olayı (BON sistemi) için önemli.

Helena’dan sonraki durak ise SiMobil hattı almak ve BON sistemine kayıt olmak. Bu çok önemlidir arkadaşlar. Eğer bu olayı ertelerseniz, yemeklere 10-15 € arası ücret ödersiniz. Ya da Mc Donalds’tan 4.37’ye uyduruk bir menü ile karnınızı doyurursunuz. Bu yüzden yurt ve Helena işini sabah erkenden halledip BON sistemine kayda gidin. Sistem şu şekilde işliyor. Sizin telefon numaranız kayıt altına alınıyor. Sonra gittiğiniz restoranda (ki Ljubljana’daki restoranların %90’ında geçerlidir) öğrenci BON’u ile yemek istediğinizi söylüyorsunuz. Size özel menüler geliyor. Menülerde genellikle çorba, salata, ana yemek, tatlı var. Su istediğinizde ise size musluk suyu veriyorlar ve ücret ödemiyorsunuz. Bu arada yurtlarda kesinlikle musluk suyu içiniz. Alplerden geliyor ve %100 güvenilir. Tadı Erikli suyu aratmayacak derecede =) Neyse, yemeğinizi yedikten sonra adam size bir makine getiriyor ve telefonunuzdan (SiMobil) 1808’i arayarak telefonunuzu makinenin üzerine koyuyorsunuz. Sizin aylık 28 tane olan BON sayınızdan 1 tanesi düşüyor. Böylelikle 10-15 €’luk menülere 2 ile 6 € arasında değişen fiyatlar ödüyorsunuz. Öğrencilerin kurtarıcısı diyebilirim =)

BON sistemine kayıttan önce Sloven hattı almanız gerekmektedir. Bunun için rektörlüğe çok yakın olan SiMobil’i önereceğim. Buraya gidip öğrenci hattı almak istediğinizi belirtin. Hat için 1 € ödüyorsunuz. İçerisinde ise 5 € yüklü oluyor. Bu bir defaya mahsus bir olaydır. Eğer hattınızı kaybederseniz ve yeni hat almak isterseniz sizden 12 € istiyorlar =) SiMobil’i aldıktan sonra hemen BON merkezine giderek kayıt olun. Yerini haritada göstereceğim. Yeşil bir tabelada “e-Studentski Servis” yazıyor. Buraya girerek BON’a kayıt olmak istediğinizi belirtin ve öğrenci kimliğiniz, telefon hattınız ve telefonunuzla kayıt yaptırınız. Sonra ver elini Mexicana Cantina =)) Yani meşhur Meksika Restoranı…

BON sistemi için harita ve gideceğiniz yerler bir sonraki sayfadadır.
Rektörlük kapısından çıkınca, sırtınızı kapıya verip dümdüz ilerleyin. Meşhur Preseren Trg Meydanı’na ve Triple Bridge Köprüsü’ne çıkacaksınız. Buraya geldiğinizde Ljubljana’nın metalden yapılma bir haritasını göreceksiniz. O haritanın olduğu yoldan yukarı doğru çıkarsanız, hemen sağda SiMobil’i göreceksiniz. Buradan SIM kartınızı aldıktan sonra aynı yokuşu takip ederek ana Slovenska Cesta caddesine çıkın ve buradan sağa dönün. Biraz yürüdükten sonra yolun V şeklinde ayrıldığını göreceksiniz. İşte o yoldan sola doğru dönüp ilk aradan tekrar sağa doğru dönün ve Kersnikova Ulica caddesine çıkın. Yolun sonuna doğru “e-Studentski Servis” yazısını göreceksiniz.
BON işlemleri sizi acıktıracaktır. Artık BON’unuzla yemek yeme zamanı geldi. Size ilk önerim Üç Köprü’nün oradaki Preseren Trg Meydanı’nda bulunan “Mexicana Cantina”. 4 küsür €’ya çorba, salata, ana yemek, tatlı ve su alabiliyorsunuz. Yeri ise haritada yıldızla işaretlediğim yerde. Yani rektörlükten meydana çıkan yolda, sol tarafta pasaj gibi bir yerde. Hatta ilk yemeğiniz olarak “ChimiChanga de Polo”yu önerebilirim =)



Eğer fakülteniz Rožna Dolina’ya uzaksa ve her gün otobüs kullanmak zorunda kalacaksanız (benim tercihim her zaman için bisiklettir), aylık 17 € verip sınırsız otobüs biniş kartı alabilirsiniz. Bunun için LPP (Otobüs) Merkezi’ne gideceksiniz. Yeri ise, BON’a giderken V şeklinde bahsettiğim ayrımdan sapmadan dümdüz ilerleyin. Karşınıza “Bavarski Dvor” isimli bir otobüs durağı çıkacak. Bu durağın sağ tarafında ufak bir meydan var. Orada kime sorsanız LPP Merkezi’ni size gösterirler. Aylık öğrenci kartı çıkartmak istiyorum dediğinizde, 17 € + 2 €kart parası vererek 19 €’ya aylık sınırsız biniş hakkı satın alabilirsiniz. Fakat eğer ayın 20’si gibi Ljubljana’ya gelirseniz bunu yaptırmanızı önermem. Çünkü her ay başı sıfırlanıyor. Yani ayın 20’sinde çıkartırsanız, 10 gün kullanabilirsiniz. Kartı bir kere çıkartıyorsunuz. Ondan sonraki dolumları otobüs duraklarındaki makinelerden yapabiliyorsunuz.

Bütün bu işlemleri hallettikten sonra nehir kenarında dolaşın, şehri tanımaya çalışın. Kendinize referans noktası olarak Preseren Trg, nehir, Slovenska Cesta ve Cankarjev Dom (tepesinde saat bulunan iki yüksek bina) binasını belirleyin.
İlk gün bilgisinden sonra sizlere vereceğim en önemli tavsiye şudur arkadaşlar; kesinlikle konuşmaktan ve ikili ilişkilerden korkmayın. Derdinizi anlatmaya çalışın. Yanlış kelime bile kullansanız dert etmeyin, onlar sizi anlayacaktır. Yurda girer girmez koridorunuzdaki Slovenlerle tanışın. Kapılarını çalıp “Ben geldim, tanışmak istiyorum” bile diyebilirsiniz. Erasmuslular ise zaten sizi bulacaktır. Her hafta partyler vs vs… Elinizden geldiğince etkinliklere katılmaya çalışın.
Şimdiden hepinize iyi eğlenceler diliyorum. Ljubljana’ma iyi bakın =)) Her türlü sorularınız için facebook’tan bana ulaşabilirsiniz… Adijoooo =))

UĞUR ALTUNBAYRAK
Rožna Dolina Muhtarı =)

26 yorum:

  1. vovvv süpermiş.Eline saplık Uğur.Bi an önce gidesim geldi vallaha =)

    YanıtlaSil
  2. Yazilarinizin hepsi cok detayli ve faydali orda cok yardimci olucaktir eminim ben de eylulde ljubljana ya gidicem . Eger okul yurdu cikmazsa kalacak yer olarak bildiginiz ozel yurt veya ev oda kiralama var mi tavsiye edebilecegniz yerler ?

    YanıtlaSil
  3. Merhablar, Yurtlar için gitmeden önce ön kayıt yaptırmamıza gerek var mı?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba arkadaslar :) Oncelikle Slovenya'yi sectiginiz icin tebrikler. Sevgili Gökhan, yurtlara gitmeden once Türkiye'den bir form dolduruyorsun. Nerede kalmak istedigini belirten. Ev mi, yurt mu seklinde. Orada yurdu belirttikten sonra yurt mudurlugunr gidip gerekli islemleri yapiyorsunuz. Sevgili Buse, yurt icin zorlamani tavsiye ederim. Dil gelisimi, sosyallesme ve kulturel paylasim icin yurt ve yabanci oda arkadasi olmazsa olmaz. Evde kalan arkadaslarin cogu erasmus gruplarindan izole bir sekilde yasadi. Illa evde kalacagim diyorsan, bunun icin facebook'taki sloven esn, sloven erasmus vs gibi gruplari takip etmeni oneririm. Orada ev kiralayanlar ilan birakiyor. Bu arada slovenyada ev degil oda kiralaniyor :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba arkadaslar :) Oncelikle Slovenya'yi sectiginiz icin tebrikler. Sevgili Gökhan, yurtlara gitmeden once Türkiye'den bir form dolduruyorsun. Nerede kalmak istedigini belirten. Ev mi, yurt mu seklinde. Orada yurdu belirttikten sonra yurt mudurlugunr gidip gerekli islemleri yapiyorsunuz. Sevgili Buse, yurt icin zorlamani tavsiye ederim. Dil gelisimi, sosyallesme ve kulturel paylasim icin yurt ve yabanci oda arkadasi olmazsa olmaz. Evde kalan arkadaslarin cogu erasmus gruplarindan izole bir sekilde yasadi. Illa evde kalacagim diyorsan, bunun icin facebook'taki sloven esn, sloven erasmus vs gibi gruplari takip etmeni oneririm. Orada ev kiralayanlar ilan birakiyor. Bu arada slovenyada ev degil oda kiralaniyor :)

    YanıtlaSil
  6. evet ben de yurt istiyorum kesinlikle . geçen dönem giden bi tanıdık okul yurdunda yer bulamazsın çoktan dolmuştur dedi mayıs başında başvuru yaptım çünkü. o da özel yurtta kalmış ve fiyatlar 2 katı pahalı. ama umarım okul yurdu çıkar bana :)

    YanıtlaSil
  7. merhabalar seneye erasmus icin ben de 1 2 gun icerisinde portekiz ve slovenya arasında bir tercih yapacagım anlattıklarınıza gore slovenyada ogrencilere maddi anlamda baya kolaylık saglanıyor ve acıkcası bu da beni baya bir cezbetti portekizde bu tarz kolaylıkların saglandıgını hic duymadım. bon sistemi olsun sınırsız otobuse binme hakkı olsun ucuz yurtlar olsun her sey cok cezbedici fakat bu yazdıklarınız birkac sene kadar oncesini kapsıyor acaba hala sistem bu sekilde mi bir bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :) Bon sistemi devam ediyor diye biliyorum. Ancak fiyatlar biraz daha farkli olabilir. Nihayetinde 4 yil onceki ucretler. Otobus, yurt vs ucretleri biraz daha farkli olabilir. Google'a LPP Ljubljana bus yazarsan karsina cikacak siteden guncel fiyatlara ulasabilirsin :)

      Sil
  8. Merhaba ben de Slovenya da erasmus yapacağım. Ama farklı bir sehri olan Nova Gorica'da. Bu durumda benim BON sistemine, indirimli otobus kartına, sim kartına, öğrenci belgesine ulaşmam için sizin yönlendirdiğiniz adresleri mi kullanmam gerekiyor? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Açıkcası Nova Gorica'yı çok bilmiyorum. Fakat Slovenya'daki her universite ogrencisi BON olayına dahil oluyor. Muhtemelen Nova Gorica'daki universitenizin ofisiyle ogrenci belgesi isini halledeceksinizdir. Keza BON olayını da orada halledebilirsiniz. Otobus kartı olayı Ljubljana icin gecerli. Nova Gorica'daki public transport hakkında pek bir bilgim yok maalesef :/

      Sil
  9. Merhaba Rozna Dolina dediğiniz yurt özel yurt mu yoksa üniversitenin yurdumu bana üniversite yurdu çıkmadı ve nerede nasıl kalacağımı bilmiyorum nasıl yapacağım konusunda yardımcı olabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, Rozna Dolina devlet yurdu. Bir şekilde yurt ofisiyle görüşüp ya da Slovenya'daki koordinatörle görüşüp ayarlatmaya çalışın. Onun haricinde tabi ki özel yurtlar da mevcut. Hosteller de bir seçenek olabilir. Tabi bu seçenekler maddi olarak biraz daha pahalı. Ayrıca facebook gibi ortamlarda Erasmus Slovenia 2016, (tamamiyle salladım, böyle bir grup var mi bilmiyorum) vs tarzı gruplardan ev arayan, ev kiralayan vs kişilere ulaşabilirsiniz. Bir diğer tavsiyem de ESN Slovenija grubuna girip yardım istemek. Sizi muhakkak yönlendireceklerdir.

      Sil
  10. Çok faydalı bir yazı olmuş ellerinize sağlık. ben de bu yıl erasmusa gideceğim fakat yurt konusunun sıkıntılı olduğunu, hatta çoğunlukla yurdun çıkmadığını duydum. bunun için bolca dilekçe yazılması ve beklenmesi gerektiğini de söylediler. bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar, yurtla ilgili sikinti aslinda erken basvurmamakla ilgili. Universiteniz islemleri ne kadar erken bitirirse yurt cikma ihtimali o kadar fazla olur. Yurt mudurlugunun slogani vardi, hatta websitelerinde bile hala yaziyor olmasi lazim, ilk gelen önce kapar vs gibi bi cumleydi :)

    YanıtlaSil
  12. merhaba, bir ay sonra ljublianaya gidiyorum. Aylık otobüs kartıyla bisikletler de kullanılıyor mu? Yazılarınız çok faydalı çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kullaniliyor. Urbana Kartinizi aldiktan sonra internetten sisteme kayit oluyorsunuz. Sizden kredi karti bilgilerinizi istiyor guvence icin. Sonra urbana kart numaranizla bisikletleri kullanmaya basliyorsunuz.

      Sil
  13. Merhabalar, D tipi vizesi olanlar sanırım sadece pasaport ile kayıt yapabiliyor başka bir belge vermiyoruz. Biletimi aldım gitmek için sabah erken saatte orada olacağım aynı günde yurda yerleşmekte bir sorun olur mu sizce ? Birde yurtların ücreti baya bir pahalanmış gidecek arkadaşların iyi araştırmasını öneririm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, ben 2011-2012 doneminde gitmistim :) O zaman euro 2.26 TL idi. Simdi ise 4 TL civarinda. Haliyle gidecek olan arkadaslar bunu goz onunde bulundurarak tahmini yurt fiyatlarini akillarinda olusturabilir. Sabah yurda yerlesmenizde bir sakinca yok.

      Sil
  14. Tekrar merhaba, gitmeme 10 gün kaldı. ESN mail attı BONa kayıt olmak ve simcard almak için ESN ofisine gitmem gerekiyormuş. Sizin bahsettiğiniz yer ile ESN Ofisi aynı yer mi? ve EMSO numaramı bilmem gerektiğini söylemişler bu numarayı nereden öğreneceğim? yardımlarınız için teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ESN ofisinin yeri degismediyse hala ayni :) Emso numarasi bizim TC Kimlik no gibi bise, vergi dairesinden aliyorsunuz. EMSO'nun alinmasiyla ilgili bir yazım vardı, oradan ayrintili bilgi edinebilirsiniz.

      http://slovenyadaerasmus.blogspot.com.tr/2013/08/slovenyada-mobil-iletisim.html

      Ama sunu da belirteyim, ben Erasmus'umu 2012 yilinda yaptim ve aradan 5 yil gecti :) Bazi seyler degismis olabilir, bunu da gözardi etmeyin lutfen.

      Sil
  15. Merhaba Polonya ve Slovenya arasında kararsız kaldım. Polonya'da gideceğim yer kırsal, Prag sınırında. Slovenya'da Türklere karşı muazzam bir ön yargı ve kin olduğunu duydum oraya giden bir iki arkadaştan.. Fikir verebilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar :) Şunu unutmayın ki Avrupa'da Türklere her zaman ön yargı ile bakılıyor. Bunu aşmamız için belki nesillerin geçmesi gerekecek. Biz Erasmus öğrencilerinin ise önemli bir misyonu da bu ön yargıyı ortadan kaldırmak. 2011 yılında Slovenya'ya gitmeden üniversitemin Erasmus ofisi yaptığı toplantıda bunu vurgulamıştı. Bizler de kendimizi birer elçi gibi hissetmiştik.

      Bizim gittiğimiz dönemde de ön yargılar mevcuttu. Gerek tarihimizden dolayı, gerek farklı kültürümüz, gerekse de farklı dine mensup olmamız bu ön yargıları oluşturmaktaydı. Ancak bizler oraya gittiğimizde ve Avrupa'nın diğer ülkelerinden gelen öğrencilerle kaynaştığımızda bu ön yargıyı elimizden geldiğince kırdık. Portekizli bir arkadaşımın "Sizleri tanımadan önce Türkleri çok kötü biliyordum, iyi ki tanıştım sizlerle" demesi belki de bütün bir Erasmus hareketliliğimi özetler niteliğinde.

      Gelelim Slovenya ve Polonya. Emin ol ön yargı bakımından ikisinde de bir fark olmayacaktır. Önemli olan bu ön yargıyı kırabilmek. Bana kalırsa Slovenya bu konuda bir tık daha önde, çünkü ülkede Bosnak, Kosovalı, Makedon ve Arnavutlar da bulunmakta ve bu insanlar karşılarında bir Türk görünce inanılmaz derecede iyi davranıyorlar. Polonya'da bunların olacağını pek sanmıyorum.

      Karar yine de senin, ama şunu sakın unutma. Bu ön yargıyı yıkmak tamamen senin elinde :)

      Sil
  16. merhaba
    celje hakkında bir bilginiz var mı

    YanıtlaSil
  17. Uğur bey merhabalar, benim vize işlemlerim için belgelerim hazır ama çeviri yaptırabilicek birini bulamıyorum turcüme büroları çok fazla para istiyor bu konuda bir yardiminiz olabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, malesef slovence ceviri yapabilecek tercumanlar az sayida. Bu da fiyati yukarida tutuyor. Ben Azra Hanim'a yaptirmistim. 6 sene once 200-300 TL civarindaydi. Simdi dusunemiyorum ne kadar olmustur :)

      Sil