24 Eylül 2012 Pazartesi

Ljubljana'da Ulaşım II - Şehir İçi Otobüs

Merhaba arkadaşlar. Kimi arkadaşlar bisiklet yanlısı değil, bunun farkındayım. Fakat Ljubljana'da alternatifler çok. Biliyorum bir çoğunuz otobüs kartınızı aldınız. Zaten nasıl alındığını da Slovenya'da İlk Gün isimli yazımda açıkladım. Fakat burada daha ayrıntılı bir açıklama yapacağım.


Ljubljana'ya ilk indiğinizde, otobüs için öğrenci kartı çıkartmaktan daha önemli işleriniz olacak. Bu yüzden yurt işlemlerinizi hallettikten sonra indirimli otobüs kartı çıkartmaya gitmenizi öneririm. Ama bu esnada da illa ki otobüsleri kullanacaksınız. İşte bunun için herhangi bir büfeden sarı renkli Urbana kart satın alabilirsiniz. Bu kart, normal ve indirimsiz olan karttır. Yaklaşık 2-3 € ücret ödeyerek karta sahip olabilirsiniz. Zaten otobüsü fazla kullanmayacak arkadaşlara da tavsiyem, bu kartı almalarıdır. Kartın içerisine kontör yüklermiş gibi € yükletebilirsiniz. Her binişte 1.20 € düşecektir. Ayrıca 75 dakika içerisindeki bütün aktarmalarda (bizzat denendi :D) ücret alınmıyor. Ben yaklaşık 4 aktarma yaptım ve sadece 1.20 € ücret ödedim :)


İndirimli Urbana kart ise yeşil renk oluyor. Bu kartı büfelerden alamazsınız. LPP (Otobüs İşletmesi) merkezine gidip almanız gerekmektedir. Tabi beraberinizde öğrenci olduğunuza dair (Helena verecektir size o belgeyi) belge ile birlikte gitmeniz gerekmektedir. Gitmeniz gereken yer Bavarski Dvor ismi verilen bir muhittedir. Ana cadde üzerindedir. Haritaya bakmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şehrin ana caddesinde bulunan Postane binasından itibaren dümdüz yürüdüğünüz takdirde, Bavarski Dvor'a ulaşırsınız. Bavarski Dvor, bütün otobüslerin geçtiği büyük bir duraktır. Hemen orada sağ tarafta, ortasında bir boşluk bulunan "Borsa" binası bulunmaktadır. O alanda sağ kolda LPP merkezinin bürosunu görebilirsiniz. Sıraya girip indirimli öğrenci kartı çıkartmak istediğinizi söyleyiniz görevliye. Eğer anlamazsa, yeşil urbana kart istediğinizi belirtiniz. Belgelerinizi görünce anlayacaktır zaten. Kartın opsiyonu şu şekilde. Eğer aylık sınırsız biniş hakkı isterseniz, 19 € ödeyip karta sahip olabilirsiniz. Yine kart ücreti olarak 2 € ödeyeceksiniz. Her ay da 17 € ödeyerek sınırsız biniş hakkı elde edebilirsiniz. Fakat bu işlemi ay başında yapmanızı öneririm. Zira ayın 25'i gibi yaparsanız, sadece 5 gün sınırsız biniş elde edersiniz ve yeni ay için tekrar 17 € vermek zorunda kalırsınız. Bunun haricinde her ay bu ücreti ödemek zorunda değilsiniz. Örneğin bir geziye çıkacaksınız ve 15 gün sürecek. Yani 15 gün boyunca Ljubljana'da olmayacaksınız. O ay için 17 € ödemenize gerek yok. Kartınıza normal para yükleyerek de 1.20'lik tek biniş olayından yararlanabilirsiniz.


Kartlarınızı bütün trafika (büfe) ve makinelerden doldurabilirsiniz. Nakit ya da kredi kartı da kullanabilirsiniz. Bavarski Dvor dışındaki makinelerin kredi kartı bölümü çalışmıyor. Bizzat denendi :) Bavarski Dvor'daki otobüs durağında bulunan makinelerden kredi kartınızı kullanarak (sadece Master geçerli) 5 €, 10 € ve katlarını yükletebilirsiniz. Ya da dediğim gibi nakit, bozukluk kullanarak da yükleme yapabilirsiniz.

Urbana Kart çıkarttırırken size bu haritadan vereceklerdir fakat, almayı unutanlar için ve bilgisayarınızda bulunması açısından sizlere Ljubljana'nın Şehir İçi Hat Haritası'nı paylaşıyorum. Buraya tıklayarak edinebilirsiniz.

Aynı zamanda şunu belirtmek istiyorum. Ljubljana'da otobüsler dakiktir. Her otobüs durağında, o duraktan geçen otobüslerin listeleri bulunur. O duraktan geçiş vakitleri de yer alır. Bu listeleri ezberlemek zorunda değilsiniz. Size vereceğim bu linkten hangi duraktan hangi otobüsün hangi saatte geçeceğini öğrenebilir, ona göre yurttan çıkış vaktinizi ayarlayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder