24 Eylül 2012 Pazartesi

Ljubljana'da Ulaşım I - Bisiklet

Evet arkadaşlar, Ljubljana'da yurdunuza yerleştiniz. Yurtta yeni arkadaşlar edindiniz. Şimdi ise bu aşamadan sonra yapmak istediklerinize gelelim.



Öncelikle ulaşım konusuna el atmak istedim. Ljubljana'da ulaşım oldukça kolaydır. Bir ucu ile öteki ucu 10 km bile etmeyen bir şehirdir. Her yer yürüme mesafesindedir. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşayanlar için Ljubljana bir ilçe gibi gelecektir.

Bütün bu özelliklere bir de Ljubljana'nın rampasız ve dümdüz oluşu eklenince de bisiklet kullanmak oldukça cazip bir hale geliyor. Fakat şimdiden söyleyeyim, Ljubljana'da bir bisiklet sirkülasyonu vardır. Yani herkes, özellikle de öğrenciler, birbirlerinin bisikletlerini çalarlar. Zaten Ljubljana'daki en gözde suç, bisiklet hırsızlığıymış :) Bu yüzden sağlam bir kilit almakta yarar var.


Ljubljana'da bisiklet almak için en önemli merkez, sadece pazar günleri öğlen vaktine kadar açık olan ikinci el pazarıdır. Sabah 6-7 gibi giderseniz oraya, sıkı bir pazarlıkla 20-25 €'ya çok temiz vitesli bisikletler alabilirsiniz. Ayrıca bisiklet aksesuarları da mevcuttur. Şimdi gelelim bu pazar nerede ve oraya nasıl gidilir konusuna. Dediğim gibi bu pazar, sadece pazar günleri kuruluyor ve şehrin biraz dışında kalıyor. Ljubljana şehir otobüsleri, sadece pazar günleri, sırf o ikinci el pazarı için seferler düzenliyor. 1B numaralı otobüslere "Drama" durağından bineceksiniz. Rozna Dolina'nın ön kapısından çıktığınız takdirde dümdüz ilerleyip Cumhurbaşkanlığı Konutu'nu geçin. Slovenska Cesta'ya kadar yürüyüp yolun karşısına geçin ve oradaki duraktan bahsettiğim otobüse bininiz. Harita için buraya tıklayabilirsiniz.

Yaklaşık 10-15 dakikalık yolculuktan sonra otobüs son durağına varacaktır ve bir U dönüşü yaparak bir sonraki sefere hazırlanacaktır. Son durakta ininiz ve kalabalığı takip ediniz. Çünkü bütün insanlar pazara gidiyor. Eğer kalabalık yoksa, otobüs şoförüne pazarın yerini sorabilirsiniz. Ya da ben bulamam, panik olurum diyenler için, buyrun buraya tıklayınız.

Pazarda bir ürün alırken dikkat etmeniz gerekenler şunlar. Birincisi sıkı pazarlık yapın ve bisiklet kilidini de bedava almaya çalışın. İkincisi ise satıcıların çoğu yaşlı olduğu için ingilizce bilmiyorlar. Bu yüzden parmaklarla anlaşabilirsiniz. Eliyle 3 gösteriyorsa, 30 € istiyor demektir. Bu arada siz siz olun, sakın 35 €'dan fazla bisiklete para vermeyin.


Slovenya'da ikinci bir bisiklet olayı ise, bisiklet kiralama şeklindedir. İkinci el bisiklet alsanız bile bu hizmete kayıt olmanızı öneririm. Çünkü yeri geliyor, şehirde bisiklete ihtiyacınız oluyor. Bir istasyondan alıp diğer istasyona kadar kullanıyorsunuz. Üstelik bir saatlik kullanım ücretsiz. Eğer bir saati geçirirseniz, ikinci saat için sizin hesabınızdan 1 € kesinti yapıyor. 2. ve 3. saatlerde bu ücret artıyor. Fakat bir bisikleti alıp 59. dakikada istasyona bırakırsanız, yeni bir bisiklet aldığınız takdirde tekrar bir saatlik ücretsiz süre başlıyor. Yani sistem tamamıyla beleş diyebilirim :)

Belediyenin hizmeti olan bu olay için, Urbana, yani otobüs kartı ve kredi kartı gerekmektedir. Sisteme, http://en.bicikelj.si/ adresindeki başvuru formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz. Sisteme kredi kartı numaranızı tanıtıyorsunuz. Bunun nedeni, bir saatlik süreyi aştığınızda, ücreti bu karttan tahsil edecekler. Bir de bisikletin başına bir şey gelirse, kartınızdan sorgusuz sualsiz 300 € kesiyorlar. Fakat bu gözünüzü korkutmasın, bisikleti başı boş bırakacak değilsiniz herhalde :) Ayrıca kayıt esnasında 3 € gibi sembolik bir rakam kesiyor hesabınızdan. Fakat bu para sizin hesabınıza aktarılıyor ve 1 saati geçme durumunda buradaki paranızdan kullanılıyor. Her neyse, sisteme kredi kartınızı tanıtıp üye olduktan sonra size bir kayıt numarası verecek. Bu numarayı bir yere not edip size en yakın bisiklet istasyonuna gidiyorsunuz. Yeni kayıt seçeneğini seçip, ön kayıtta size verilen numaraları istasyondaki makineye giriyorsunuz. Daha sonra bisiklet için kullanacağınız Urbana kartınızı okutuyorsunuz. İşlem tamam. Artık istediğiniz istasyondan urbana kartınızı okutarak bisiklet kiralayabilirsiniz.

Kiralama sistemindeki bisikletler çok ağır ve hantal. Ayrıca vites sistemi yok. Bu yüzden uzun yolculuklar için pek uygun değil. Ama sepeti olduğu için, alışverişlerde inanılmaz işe yarıyorlar. Dediğim gibi, kendi bisikletiniz olsa bile bu sisteme kayıt olunuz. En olunmadık yerde bisiklete ihtiyacınız olabiliyor.

Gelelim bisikletlerin tamir ve bakımına. Ljubljana'da el işçiliğini ilgilendiren meslek grupları inanılmaz pahalıdır. Örneğin yedek parçası 5 € olan bir bisiklet tamirine sizden 15 € istenebilir. Bu yüzden herkes kendi bisikletini kendisi tamir eder, kızlar bile :) Sakın tamir setim yok diye dertlenmeyin. Yurtlardaki çoğu öğrencinin tamir setleri vardır. Ödünç alıp işinizi görebilirsiniz. Zaten en fazla ya lastik havası sorunu yaşarsınız, ya da fren sorunu. Kendi başınıza yapabileceğiniz işlemler bunlar.

Bisiklet ile ilgili yazacaklarım şimdilik bu kadar :) Kazasız belasız sürüşler diliyorum. Kazasız belasız derken aklıma şimdi geldi, elinizden geldiğince trafik kurallarına uyunuz. "Nasılsa bisiklet bu, bir şey olmaz" demeyin sakın. Akşamları ışıksız dolaşmanın (60€), alkollü bisiklet kullanmanın (600€) cezaya tabi olduğunu unutmayın. Çatır çatır da alıyorlar, benden söylemesi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder