3 Ağustos 2013 Cumartesi

Slovenya'da Mobil İletişim

Merhaba arkadaşlar... Bu yazımda Slovenya'daki mobil operatörlerden bahsedeceğim.

Slovenya'da yaygın olarak kullanılan 3 tane mobil operatör bulunmakta. Bunlardan en çok kullanıcıya sahip olanı Mobitel (%51.8), Simobil (%29.5) ve Tuš Mobile (%10.1)'dır. Bunlardan Tuš Mobile'ı çıkartıyorum. Çünkü bizdeki BimCell tarzı bir şirket. Tuš Holding Slovenya'da ucuz ürünler satan süpermarket zincirine sahip. Bu yüzden bu benzetmeyi yaptım.



Gelelim diğer iki operatöre. Bunlardan size tavsiye edeceğim olan simobil'dir. Çünkü öğrenci olduğunuzu beyan ettiğiniz takdirde, size içerisinde 5 € yüklü bir pre-paid (kontörlü) hattı sadece 1 €'ya veriyor. Bunun için Ljubljana Üniversitesi kimliğiniz yeterlidir.

Simobil'in pre-paid'inde konuşmanın dakikası 0,1118 €'dur. Uluslararası konuşma ücretinden hiç bahsetmeyeceğim. Çünkü sadece Balkan ve AB ülkelerini aradığınız zaman indirimli ücretten arayabiliyorsunuz. Birkaç seferinde acil ihtiyaçtan dolayı aramıştım ve eurocuklarım dakikalar içerisinde ermişti. Eğer Türkiye ile görüşmek istiyorsanız, bir sonraki yazımı incelemenizi öneririm. Kısacası Simobile'ı sadece Sloven arkadaşlarınızla olan iletişiminiz için öneririm. Pre-paid'in kontörlerini Simobil shoplarından, büfelerden ya da marketlerden bulabilmeniz mümkündür. *448# yi tuşlayarak da bakiyenizi öğrenebilirsiniz.

Gelelim Simobil'ın faturalı tarifelerine. Tıpkı ülkemizdeki gibi birçok tarifeye sahipler. Sadece dakika isteyenler, dakika + sms ya da dakika + internet isteyenler için çeşitli seçenekler bulunmakta.


Yukarıda gördüğünüz gibi XS, S, M, L, XL gibi tarifeler bulunmakta. Güncel fiyatlarda yine tarifelerin altlarında yazdığı gibidir.

Gelelim Mobitel tarifelerine... Pre-paid tarifelerinde ücretler aşağıdaki gibidir.



Mobitel'in faturalı tarifeleri ise aşağıdaki gibi ücretlendirilmektedir.


Şu sıralar ise gençler için çıkmış olan bi mobitel kampanyası mevcut. Sim kart ücreti vermeksizin aylık 12 €'ya her yöne toplamda 250 dakika, sms veya data alabiliyorsunuz. Fakat dakika, sms ve mb'larınız bu toplam 250'den düşmekte. Yani üçü için ayrı ayrı 250'şer dakika, sms ve datanız yok. Aynı paketin 20 € olanı da mevcut. Tarifeye ait ücretler aşağıda...


Bunların yanı sıra operatörlerin kendilerine göre internet tarifeleri de bulunmakta. Fakat fiyatları pek iç açıcı değil. İnternet hızı ise oldukça iyi durumdadır.

Bu arada şunu da belirteyim. Eğer tarife ve taahhüt ile ucuza cep telefonu vs. alırım şeklinde düşünüyorsanız eğer, fazla ümitlenmeyin. Çünkü bu tür taahhütlere katılmanız için sizden en az 2 yıl süre ile Slovenya'da ikamet etmeniz isteniyor. Dolayısıyla da kampanyalardan yararlanamıyorsunuz.

Yine bir hatırlatma daha. Eğer faturalı hat düşünüyorsanız, sizden vergi numarası ve EMSO adı verilen Sloven Vatandaşlık Numarası talep ediyorlar. EMSO'nuzu yurt müdürlüğünden (eğer kıllık yapıp vermezlerse) ya da KMS'nın hemen arka tarafında bulunan Yabancılar Şubesi'nden gidip öğrenebilirsiniz. Sakın "Sanki biz KMS'nın yerini biliyoruz da, bize bu şekilde tarif ediyorsun!" demeyin. Çünkü KMS'nın yerini, bütün bu işlemleri halletmeden önce öğreneceksiniz :) Vergi numarası için de Tax Office'e gitmeniz gerekecektir. Burası da BTC Alışveriş Merkezi'ne giden yol üzerinde bulunmakta. Yürüme, bisikletle ya da otobüsle ulaşım mümkündür. Harita için buraya tıklamanız yeterlidir.




















2 yorum:

  1. merhaba,
    fakulteta za komercialne in poslovne vede yi biliyor musunuz.
    celje de. oraya yakın bir otel arıyorum. bir bilginiz var mı

    YanıtlaSil
  2. Maalesef Celje hakkında pek bir bilgim yok. Hostelbookers'ta 3 tane Celje'de hostel gözükmekte, bakmanızı oneririm :)

    YanıtlaSil