20 Temmuz 2013 Cumartesi

Lazım Olacak Malzemeler Listesi

Merhaba Arkadaşlar...

Bugünkü yazımda Slovenya'ya giderken yanınızda götürmeniz gereken eşyalardan bahsedeceğim. Malum yeni arkadaşlar şuanda vizeleri ile uğraşıyorlar, bir yandan da son hazırlıklarını gözden geçiriyorlar. Ufak bir liste halinde sizlere sunacağım.

  1. Elektrik Prizleri: En çok merak edilen konu elektrik prizlerinin ülkemizdeki gibi olup olmayışı. İçiniz son derece rahat olabilir, çünkü Slovenya'da kullanılan prizler bizim ülkemizdeki gibi. Size bu konuda ekstra bir tavsiye verebilirim, bir adet 3'lü priz çoğaltıcı ve 1 - 1.5 metre ara kablolu priz çoğaltıcı götürün. Çünkü yurtlarda genellikle bir ya da iki tane priz oluyor. Laptop, telefon, masa lambası vs derken prizlere yer kalmayabiliyor.

  2. Ethernet Kablosu: Slovenya'daki yurtların çoğunda kablosuz internet yok. İnternet hizmetini kablo ile sağlıyorlar. Her odada bir ethernet prizi bulunmakta. Bu yüzden yanınızda kablonuzu da getirmenizi öneririm. 1 - 1.5 metrelik bir kablo olursa yeterli olacaktır. Ama laptobunuzu koridora çıkartıp (maç izlemek, party esnasında müzik vs) kullanmak isterseniz 3 metrelik bir ethernek kablosu işinizi görecektir.

  3. Yağmurluk ve Şemsiye: Slovenya yağmurlarıyla meşhurdur. Sonbahardan aralık ayına kadar 2-3 gün aralıksız sağanak yağmur yağdığını bilirim. Bu yüzden sağlam bir yağmurluk, bisiklet sürerken işinizi görecektir. Yürüme giderken de şemsiyeye ihtiyacınız olacaktır.

  4. Sırt Çantası: Yaklaşık 30 lt hacimli bir sırt çantası, ufak tripler ve Ryan Air gibi ucuz hava yolu şirketlerinin yolculukları için ihtiyacınız olacak bir gereç. 

  5. Bisiklet için Alyan ve Anahtar Takımı: Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Ljubljana'da bisiklet kullanımı oldukça yaygın. Dolayısıyla da bisikletinizle yaşayacağınız sorunlar da yaygın olacaktır. Sizlere tavsiyem, alyan takımı, bisikletlerde yaygınca kullanılan anahtarları, yedek fren pabuçları vs gibi parçaları Türkiye'den götürün. Çünkü Ljubljana'da gerek bisiklet tamiri, gerekse de bu gibi araç-gereçler çok pahalı. Yurttaki Sloven arkadaşlardan da bu malzemeleri temin edebilirsiniz, fakat tedbirli olmakta fayda vardır. Ayrıca yine Türkiye'den bir adet bisiklet ikaz lambası alın derim. Çünkü geceleri lambasız dolaşmak cezaya tabi. Benim dönemimde örnekleri oldukça vardı :)

  6. Küçük Bir Ecza Kutusu: Maalesef Slovenya'da ilaç ve tedavi ücretleri de oldukça pahallı. Bunu Slovenya'da Hasta Olmak isimli yazımda belirtmiştim. Bu yüzden sizlere tavsiyem, küçük bir ecza kutusu oluşturun. Öncelikle rutin kullandığınız ilaçları, sonra da birer kutu geniş spektrumlu antibiyotik (ağır gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı ve iltihap durumları için), soğuk algınlığı ve grip ilaçları, ağrı kesici (hap ve jel şeklinde), ateş düşürücü, kas gevşetici, vitamin, mide ilacı (ishal için prebiyotik), antibiyotikli krem, nasal sprey, faranjit için boğaz spreyi, oksijenli su ya da batikon, biraz sargı bezi ve pamuk işinizi görecektir.

    Belki bu yazdıklarım size saçma gelebilir fakat, bu ilaçların hepsini ben ya da arkadaşlarım bir şekilde kullandı. Bu arada gümrükten ilaç geçirmek sorun olmuyor. Sadece ilaçların prospektüslerini de yanınızda almayı unutmayın. Eğer raporlu ve reçeteli bir ilacını varsa, kesinlikle yanınızda bu raporu ve reçeteyi de götürünüz. 

  7. Bol Bol Islak Mendil: Slovenya'da ıslak mendil, sadece bebekler ve makyaj temizliği için kullanıldığından çok pahalı. 60-80'lik bir paketi 2 € civarına alabilirsiniz ki bu da 5 TL civarında bir rakam ediyor. Türkiye'de 5 paketini 5 TL'ye almak varken neden orada daha fazla para veresiniz ki? Ki son zamanlarda orada 3-4 €'nun bile hesabını yapar olacaksınız, hibeniz bitince hele :) Bu yüzden Türkiye'den olabildiğince ıslak mendil alıp stoklayın derim. Tuvaletlerin taharet musluksuz olduğunu tekrar hatırlatıp bir sonraki maddeye geçiyorum :))

  8. Hediyeler: Konu Erasmus olunca, kültürel paylaşım ön plana çıkmakta. Genellikle Erasmus öğrencileri, kendi ülkelerine özgü ufak hediyeler getirerek arkadaşları arasında değiş tokuş etmekte. Türkiye'ye özgü hediye edebileceğiniz en güzel şey, nazar boncuğudur. Bir poşet dolusu küçük nazar boncuğu ve çengelli iğne alarak yabancı arkadaşlarınıza dağıtabilirsiniz. Ortası delikli alırsanız, arkadaşlarınız var olan bilekliklerine ya da kolyelerine ekleyebilirler.

    Bunların yanı sıra, Türk Gecesi düzenleyeceksiniz. Ya da Traditional Dinner vs yapacaksınız. Bu yüzden Slovenya'ya gelmeden, Türkiye'deki Duty Free'lerden rakı, lokum, türk kahvesi gibi bize özgü şeyleri almayı unutmayın. Eğer türk kahvesi yapmasını biliyorsanız kesinlikle bakır cezvenizi de getirmeyi unutmayın. 

    Ve şiddetle tavsiye ettiğim bir diğer yiyecek ise "çekirdek". Avrupa'da çekirdek kültürü yok ve Türkler yiyince öcü gibi bakıyorlar. Onlara bu kültürü tanıtmak, çekirdek yemesini öğretmek ve beraber çıtlatmak çok zevkli :))

    Şuanda aklıma gelenler bunlar... Eğer ekstra bir şey hatırlarsam yazıya edit yaparım. Mutlu kalın... =))

4 yorum:

  1. Ljubljana'dan bizdeki faturasiz hatlar gibi bir pre-paid telefon hatti almak istiyorum. Slovenya'nin yakin cevresindeki Avrupa ulkelerinde de bu hatti kullanabilmek istiyorum. Ozellikle Turkiye'deki telefon numaralarini arayacagimi da dusunerek bana ne onerirsiniz? Degisik operatorlerin hat ucretleri ve tarife ucretlerini ingilizce olarak internette bulmak oldukca zor, bu konularda fikrinizi paylasirsaniz mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  2. En kısa zamanda bu konu hakkında bir yazı hazırlayacağım, takipte kalın ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Türkiye'yi aramak icin nasil bir hat kullanmamiz gerektigini anlatan yazınızı hâlâ bekliyoruz :) Yazdığınızda link atarsanız memnun olurum.

      Sil
    2. Merhabalar :) İletişim için öncelikle interneti kullanmanizi oneririm. Eskiden sadece Skype vardı bilinen, şimdi ise whatsapp'tan tutun da tango'ya kadar bir sürü apps bulunmakta. Gelelim yurt dışından Türkiye'deki cep telefonu ya da ev telefonlarını aramaya. Benim zamanimda Turk Telekom'un wirofon isimli bir uygulaması vardı. Sabit hattınızla kayıt olup internete bağlı olduğunuz herhangi bir noktadan Türkiye'deki cep telefonlarını ya da sabit hatları arayabiliyorsunuz. Faturası ise wirofon'u kayıt ettirdiğiniz sabit hatta geliyor. Güncel ücretlendirme hakkında pek bir bilgim yok. Görüşme oldukça kaliteli oluyor.

      İkinci seçenek ise Skype kontörleri. Erasmus sonrası yaptığım yurtdışı seyahatlerimde skype kontörleri kullandım. 10 € yükleyince baya bi konusabiliyorsunuz. Yine bu hizmeti kullanmak için internetin bağlı olduğu bir ortam gerekli.

      Üçüncü seçenek ise, benim denemediğim ama bazı arkadaşlarımın denediği bazı sloven hatlarıydı. Yurtdışı konuşmalar için dakikalara baya bi avantajlı şekilde sahip oluyordunuz. Yine araştırmanızı öneririm.

      Bana soracak olursaniz Wirofon'u araştırın derim.

      Sil