24 Eylül 2012 Pazartesi

Ljubljana'da Ulaşım V - Otobüs ve Trenler

Ljubljana'dan şehirlerarası ve ülkelerarası otobüs ve tren seferleri mevcuttur. Tabi ki fiyatlar, mesafelere göre çeşitlilik göstermektedir. Öncelikle tren olayına giriş yapacağım.

Ljubljana'dan Bled Gölü, Maribor, Postonja Mağarası, Portoroz, Nova Gorica gibi yerlere tren ile gitmek mümkün. Gelişmiş bir tren ağı sistemi var Slovenya'da. Seferler oldukça sık. Bilet almak için Ljubljana'daki merkez tren garına gitmeniz gerekmektedir. Gişelerden nakit de alabilirsiniz, otomatik bilet makinelerinden de alabilirsiniz. Ljubljana Merkez Tren Garı'na ulaşım haritası için buraya tıklayabilirsiniz. Ana caddede bulunan Bavarski Dvor'dan ileriye giderek sağa dönerseniz, tepesinde bir saat bulunan tarihi bir bina çıkacak. İşte orası tren garı :)

Slovenya'nın demiryolu şirketi olan slozeleznice, şehirlerarası ve uluslararası seferler düzenlemekte. Slo Zeleznice'nin web-sayfasından seferlerin vakitlerine bakabilirsiniz. Fakat fiyatlar hakkında pek bir bilgi verilmiyor.


Uluslararası bir tren seyehatı yapacağınız zaman, öncelikle Merkez Tren Garı'ndaki bilgi ofisine gidip bilgi almanız gerekmektedir. Oradaki görevliler size seferler hakkında bilgi verecektir (kaç aktarma, kaç saat yolculuk vs gibi). Daha sonra oradaki görevlinin verdiği çıktıyı alıp gişelere gidebilirsiniz ve biletinizi ister nakit, isterseniz de kredi kartıyla alabilirsiniz.

Gelelim şehirlerarası otobüs olayına. Ljubljana'daki şehirlerarası ve uluslararası otobüs garı, Merkez Tren Garı'nın hemen önünde yer alır. Biletleri de içeriden temin edebilirsiniz. Biletler trene göre biraz daha pahalıdır. Fakat otobüsle daha hızlı ulaşım sağlayabilirsiniz. Maalesef seferleri takip edeceğiniz sağlıklı bir web-sitesi bulunmamakta. Gişelere gidip bilgi almanızda yarar var.

En son olarak, şahsi düşüncem, ülkeler arası gezinizi (eğer tek değilseniz) tren ile yapmamanız yönünde. Çünkü gerçekten çok pahalıya denk geliyor. Örneğin interrail ile İtalya yapan arkadaşlarımız oldu ve 5 gün için 400 küsür € harcadılar. Bense minibüs kiralayıp 9 kişilik bir organizasyon yaptım ve İtalya gezisini her şey dahil (araç kirası, yakıt, otoban ücreti, hostel, yeme içme, hediyelik eşya) kişi başı 170 €'ya mal ettim. Yani gezi için araç kiralama olayı oldukça makul ve ucuza denk geliyor. Ayrıntıları bir başka yazımda, rotalarla, hostellerle, ipuçlarıyla birlikte ileriki yazılarımda paylaşacağım :)

5 yorum:

  1. ljubljana ya hangi havayoluyla gittiğini merak ediyorum. ben istanbuldan gidicem. adria airways hakkında bilgin var mı fiyatları diğerlerine göre daha uygun ordan bilet almayı düşünüyorum da.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Buse, Adria Airways'de bilet uygunsa alabilirsin. Onlar da Star Alliance uyesi ve ucuslardan miles&smiles programi ile mil kazanabilirsin.

    YanıtlaSil
  3. haritadan anlayamadım. tren garı havaalanının neresinde acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havaalanı şehrin biraz dışında kalıyor. Yaklaşık 25 km kadar. Havaalanından otobüs, shuttle ya da taksilerle merkez tren garına gitmeniz mümkün. Ucuz olması bakımından otobüs, hızlı olması bakımında shuttle'ları öneririm.

      Sil