24 Eylül 2012 Pazartesi

Ljubljana'da Ulaşım IV - Şehirler arası "Prevoz"

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda, Slovenya'da şehirlerarası ve komşu ülkelerdeki merkezlere ucuz bir ulaşım yolunu ele alacağım.

Prevoz kelimesi, Slovence'de taşıma anlamına gelir. Bu sistem öğrencilerin favorisi. Çünkü en ucuz taşıma sistemi olan trenlerden bile daha ucuza denk gelebiliyor. Sistem otostop tabanlı :) Otostop denilince hemen gözünüze Türkiye'deki otostop gelmesin. Bir internet sitesi var ve aracı olan kişiler hangi şehre ne zaman gideceklerini ve yanlarında kaç kişi taşıyabileceklerini belirtiyorlar. Siz de siteden gitmek istediğiniz yere uygun kişiyi seçiyorsunuz ve telefonla veya SMSle iletişime geçiyorsunuz. Taşıyıcı sizden, sadece harcadığı benzin parasından, size düşen bölümü talep ediyor. Bu ücret kişiden kişiye değişebiliyor. Örneğin 6 €'luk bir yolu 3 €'ya götürenler bile oluyor. Bu bahsettiğim yolun tren ücreti 10 € bu arada =) Daha sonra taşıyıcı ile anlaşıyorsunuz. Ya o sizi alıyor ya da siz onun belirttiği yerde bekliyorsunuz. Sonra yolculuk başlıyor.

Bu işi yürüten web-sitesinin adı "Prevoz". Siteye üye olmadan, taşıyıcıların telefon numaralarını göremiyorsunuz. Bu arada site sadece Slovence hizmet veriyor, fakat google chrome tarayıcısını kullanıyorsanız, o sizin için çevirecektir zaten sayfayı. Siteye üye olmak için kasmayınız. Eğer gmail üyeliğiniz varsa, bunun ile siteye giriş yapabilirsiniz. Sitedeki uluslararası taşıma kısmına girerek de, Münih, Viyana, Venedik, Zagreb, Belgrad, Budapeşte gibi önemli merkezlere çok ucuza gidebilirsiniz. Örneğin 40 €'ya trenle Viyana'ya gitmek yerine 20-25 € arasına prevoz ile hem daha ucuza, hem de daha hızlı bir şekilde gidebilirsiniz.

Gelelim sistemin güvenilirliğine. Ben bu sistemi kız arkadaşımın şehrine giderken hep kullandım. Hiç de kötü bir olay yaşamadım. Keza benim dönemimde Erasmus olup da kullanan arkadaşların başına da kötü bir olay gelmedi. Buradan yola çıkarak oldukça güvenilir olduğunu söyleyebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder