25 Eylül 2012 Salı

Ljubljana'da Alışveriş

Herkese yeniden merhabalar... Bu yazımda sizlere Ljubljana'da alışverişin püf noktalarını anlatacağım. Nereden hangi ürün alınır, hangi mağazalar ucuzdur, ne zaman özel indirimler uygulanır vs gibi konulara değineceğim. 

Öncelikle en temel ihtiyacımız olan gıdadan başlayayım. Gıda denilince de akla ilk gelen şey sudur. Slovenya'da şehir şebeke suyu inanılmaz derecede kaliteli ve içilebilir. Kaynak Alplerden gelmekte. Bu yüzden suya para vermeyin. Onun yerine ufak bir su matarası alıp gittiğiniz yerlerden su doldurun. Zaten üniversitede göreceksiniz, herkesin bir matarası var. Ayrıca üniversitelerde şehir şebekesine bağlı su sebilleri bulunmakta. İsteyen öğrenciler plastik su bardakları ile su içebilir, isteyenler de mataralarını buradan doldurabilirler.

Ljubljana merkezde birçok market mevcuttur. Bu marketlerden gıda alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Öğle ve akşam yemekleri için öğrenci BON'unuzu kullanabilirsiniz. Fakat sabah kahvaltısı için önerim, marketten haftalık alışveriş yapıp buzdolabınızda muhafaza etmenizdir. Örneğin tost ekmeği, kaşar peyniri, çay, kahve, zeytin, salam vs gibi ürünleri alıp odanızda bulundurabilirsiniz.

Gelelim hangi marketler daha ucuz. SPAR, Mercator, Tus ve Hofer, merkezde bulabileceğiniz ve kolayca ulaşabileceğiniz marketlerdir. Aynı zamanda Cankarjev Dom'da bulunan Maxi Market'i de kullanabilirsiniz. Bu marketler arasında en uygunu Hofer diyebilirim. Bizim BİM marketleri gibi düşünebilirsiniz. Ekmek, kaşar peyniri, yoğurt tarzı ürünler orada daha ucuz. Ama kapsamlı bir alışveriş yapacaksanız, BTC'deki veya Mestni Log'daki SPAR marketlerine gidebilirsiniz. Burayı da Migros gibi düşünebilirsiniz. Alışverişinizi yapmadan önce kasaların orada bulunan Müşteri Birimine gidip ücretsiz SPAR kart çıkarttırabilirsiniz. Bu kart çoğu üründe indirim sağlarken, kartınızda para puan da birikmesine neden oluyor. Acil bir yiyecek ihtiyacınız olduğunuzda ise Rozna Dolina'nın iki sokak ilerisinde bulunan Mercator'u kullanabilirsiniz. Pek fiyat farkı yok arada.

Şimdi gelelim bu marketler nerede? BTC City bölgesine gittiğinizde, CityPark AVM'nin içerisinde kocaman bir SPAR göreceksiniz. Buradan alışverişinizi yapabilirsiniz. Çamaşır kurutmalığı, plastik sepet vs tarzı ürünler için de, yine City Park AVM'nin içerisinde yer alan Baumax'ı kullanabilirsiniz. BTC'ye merkezdeki Posta veya Bavarski Dvor otobüs duraklarından 27 veya 27K numaralı otobüslere binerek ulaşabilirsiniz. Yine aynı otobüslerde merkeze gelip, oradan da 14 ya da 14B numaralı otobüslerle Rozna Dolina'ya gelebilirsiniz. Eğer çok yükünüz varsa Metro Taxi'den taksi çağırın. Rozna Dolina'ya yaklaşık 6-7 € civarında ücret yazmakta.

Yukarıdaki haritada verilen A noktası, otobüsten ineceğiniz durak. Durağın adı BTC-uprava. Bu duraktan inip sağa dönerseniz, sağ tarafınızda kalan büyük bina, iki katlı devasa bir alışveriş merkezi. A1, A2, A3... şeklinde girişleri mevcut. C ile gösterilen ve size göre yolun solunda kalan yer ise yine devasa büyüklükte bir spor mağazası. İçeride her çeşit spora ait ürünler mevcut. Ama fiyatları biraz tuzlu. D noktası ile gösterdiğim yerde ise SportDirect mağazası yer almakta. Mağaza ile ilgili açıklamalarımı bir sonraki paragrafta göreceksiniz. B ile gösterilen yer ise City Park Alışveriş Merkezi. Zemin katında ise Baumax bulunmaktadır.

Hazır BTC City'i konuşmuşken devam edeyim açıklamalara. Burası tek bir alışveriş merkezi değil. Bir çok alışveriş merkezinin toplandığı bir bölge. İçerisinde büyük spor mağazaları, giyim mağazaları, discount mağazaları, mobilya, evcil hayvanlar vs kısacası aklınıza gelebilecek her şeyi buradan bulmak mümkün. Cumartesi ve Pazar günleri, bütün Ljubljana'da olduğu gibi burası da belirli bir saate kadar hizmet veriyor. Hafta içi gitmekte yarar var.



Gelelim Ljubljana'daki giyim alışverişine. Şehir merkezindeki postanenin oralarda yer alan Zara ve H&M'de zaman zaman güzel ve ucuz ürünlere rastlanabiliyor. Ara ara bakmakta fayda var diyorum. Özellikle H&M tam bayanlara yönelik. Çünkü 5 katlı mağazanın 4 katı bayanlara ayrılmış durumda :) Zavallı erkek reyonu ise taa 5. katta yer almakta :) Bunun haricinde yine BTC'deki City Park AVM içerisinde yer alan Mango, New Yorker, Hummel gibi markaların mağazalarını bulmak mümkün. Sportif ürünler arayan arkadaşlara ise tavsiyem CityPark AVM'nin tam karşısında yer alan SportsDirect mağazası. İçerisinde aradığınız her ürün mevcuttur. Nike ve Adidas gibi markaların spor ayakkabıları aşağı yukarı Türkiye ile aynı fiyatta, fakat Slazenger, Kinetix gibi markaların ayakkabılarını çok ucuza alabilirsiniz. Mağazanın arka taraflarına doğru discount bölümü yer almakta. Şahsen ben burada çok şahane Asics'in Tiger modelini 5 €'ya aldım. Yine 5 €'ya Kinetix'in çok hoş bir sandaletini almıştım. Denk gelme meselesi :)


Bir çoğunuzun belki de merakla beklediği konuya gelelim: Alkol :) Ljubljana'nın neredeyse her yerinde alkol çok ucuz. Öğrenciler genellikle ev yapımı şarap kullanmakta. Her hafta sonu köylerine gidip litrelerce şarap getirmekteler. Onlara rica ederseniz, size 5-6 €'ya 5lt'lik şarap temin edebilirler. Bambus adı verilen ve şarabın kola ile karışımından olan içeceği tüketiyorlar genelde öğrenciler. Tabi ki zevk meselesi, ben hiç sevmedim :) Yine alkolü en ucuz alabileceğiniz yer Hofer'dir. 70'lik bir votkayı 5-6 €'ya temin edebilirsiniz. Aynı şekilde cinler de en ucuz Hofer'de. Enerji içeceğini ise en ucuz alabileceğiniz yer SPAR marketleridir. Kendi üretimi olan SPAR Enegy Drink'in 24'lu paketini 3-4 € gibi komik bir ücrete alabilirsiniz. Votka haricinde Almanların ünlü likörü Jaggermeister'i en ucuza SPAR'da bulabilirsiniz. Bira olarak ise, eğer Türk biralarını özlediyseniz, Maxi Market'te veya SPAR'da Efes veya Tuborg'a rastlayabilirsiniz. Fakat Slovenya'da ithal bira sıfatıyla satıldıkları için, fiyatları Türkiye'den biraz pahalı olabilir. Yine aynı şekilde Efe Rakı, 30 €'luk satış fiyatıyla Maxi Market'teki raflarda yerini almış durumda. Slovenya'nın bira markaları olan Lasko ve Union'un fiyatları genelde aynı. Fakat yine en ucuz birayı Hofer'de bulabilirsiniz. Tabi eğer tat ayrımı yapmıyorsanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder