13 Ekim 2012 Cumartesi

Slovenya'da Hasta Olmak :)

Malum kış geliyor ve beraberinde  bir çok hastalıkları da getiriyor maalesef. İşte bu durumda yaban ellerde neler yapmanız gerekiyor. Bu yazımda Slovenya'da muayene olmak ve doktora gitmek konularını ele alacağım. Öncelikle hasta olmamanızı temenni ediyorum :)

Öncelikli tavsiyem, soğuk algınlığı, nezle vs gibi hafif rahatsızlıkları, anane yöntemleriyle ve kendi başınıza geçiştirmeniz olacaktır. Çünkü Slovenya'da hastanelere gitmek oldukça sıkıntı, hele de AB vatandaşı değilseniz ! AB vatandaşı olanlar, aynı bizim ülkemizdeki gibi sosyal güvenlikten yararlanıp ücretsiz muayene olabiliyorlar. Fakat bizim gibi AB vatandaşı olmayanlardan, muayene ve bakım ücreti ne ise, onu tahsis ediyorlar. Fiyatlar da bizim buradaki gibi değil tabi ki :) Hemen bir kaç örnek vereyim. Ayağı burkulan bir arkadaşımızı, kırık ihtimaline karşı Ljubljana Merkez Hastanesi'nin aciline kaldırdık. Orada röntgen çekilip muayene yapıldı. Muayene sonrası sargı ile sarıldı. En son vezneye uğradığımızda ise acı gerçekle karşılaştık. Arkadaşımız tam 126 € ödemek zorunda kaldı. Daha sonra bu paranın sağlık sigortası tarafından alınabileceği söylendi, fakat o an cebinizden giden 100 küsür € sizi baya bir zor durumda bırakıyor. Erasmus sonrası geri alınan iade ise bir işinize yaramıyor açıkçası. Çünkü size oradayken para lazım oluyor. Bir diğer örnek ise, KMS'da alkolü fazla kaçıran bir arkadaşımız, cam bardağın üzerine düştü ve elinde derin bir kesik oluştu. Hastanede dikiş atıldı ve yaklaşık 400 € civarında bir hesapla karşılaştı. Arkadaşımız üzerinde bu kadar para olmadığını söyledi ve birkaç belge imzalayarak oradan ayrıldı. Daha sonra sigorta şirketiyle görüşerek durumu bildirdi ve olayı sigorta şirketi çözümledi. Yani arkadaşımızın cebinden para çıkmamış oldu. Bu gibi durumlarda, üzerinizde para olmadığını belirterek, sigorta ile görüşeceğinizi söylemenizi öneririm.

Gelelim acil durumdaki durumlara. Örneğin grip gibi ateşli bir hastalığa yakalandınız. Muayene ve antibiyotiğe ihtiyacınız var. Bu arada şunu da belirteyim, eczanelerden reçetesiz antibiyotik alamıyorsunuz. Fakat Aspirin C+ gibi ağrı kesicileri reçetesiz verebiliyorlar. İlaç fiyatları ise Türkiye'den daha pahalı durumda. Neyse konumuza geri dönelim. Muayene olmak istiyorsanız, öncelikle kaldığınız yurtta klinik olup olmadığını araştırınız. Örneğin Rozna Dolina'da 8. blokta bir doktor var. Muayene ücretleri de oldukça ucuz. Hatta öğrenci olduğunuzu ve fazla paranızın olmadığını söylerseniz, sizden para bile almayabiliyor. Doktorun o anki psikolojisine bağlı :) Eğer yurdunuzda böyle bir klinik yoksa, üniversitenin öğrenciler için bir muayene kliniği olup olmadığını öğrenin. Ljubljana Üniversitesi'nin böyle bir kliniği mevcut. Mühendislik Fakültesi'nin oralardaydı sanırsam. Yine bu gibi yerlere gittiğinizde çok ucuza muayene olabilirsiniz.

ÇOK ÖNEMLİ EDIT:
Aktaran Batın KURT,
‎Uğur Altunbayrak, Slovenya Erasmus blogundaki acı gerçeklerden biri aslında orada yazdığı gibi olmadı. Anasayfada hasta olmak kısmında yazan yazımızın 23. 24. ve 25. satırında yer alan "Bir diğer örnek ise, KMS'da alkolü fazla kaçıran bir arkadaşımız, cam bardağın üzerine düştü ve elinde derin bir kesik oluştu. Hastanede dikiş atıldı ve yaklaşık 400 € civarında bir hesapla karşılaştı. Arkadaşımız üzerinde bu kadar para olmadığını söyledi ve birkaç belge imzalayarak oradan ayrıldı." Bu arkadaş benim :) Buraya kadar doğru... Fakat 25. ve 26. yazan "Daha sonra sigorta şirketiyle görüşerek durumu bildirdi ve olayı sigorta şirketi çözümledi. Yani arkadaşımızın cebinden para çıkmamış oldu." Burası komple yanlıştır. Çünkü 414.90 € girdi bana sigorta şirketi geri ödemedi paramı. :( Bunun sebebi de yurt dışında 93 günden fazla kalırsan elinizdeki sigortalar otomatikman yanıyormuş ve Türkiye'ye giriş çıkış yapmak lazımmış :)) Dikkat Edin!!!

1 yorum:

  1. bu arada uğurcuğum, ben de paramı geri alamadım :D sigorta sadece tabutunu taşımak için yapılıyor. ölürse başımıza kalmasın diye. tabi bunun ülkeyle ilgisi yok bizim çok sevigli (!) sigorta şirketlerimizle ilgili.. acıyoor acıyooor acıyooor :D

    YanıtlaSil